Nuori Anna Cecilia Grünn matkusti ratsastaen halki Saksan, etelästä pohjoiseen. Hän on ollut selvänäköinen lapsuudestaan saakka ja hänen matkaoppaanaan on ollut luonnonhenki Ellenlang, joka tässä kertoo yleensä matkasta tai matkustamisesta.
 
Jokainen matka on kehitystie, jonka alkupuolella tarvitaan energiaa kaiken uuden oppimiseen ja loppupuolella muuntumiseen. Ellenlangin mukaan täydellisellä matkalla eli muuntumistiellä, jossa matkaaja oppii tuntemaan itsensä, on kaksitoista kehitysvaihetta niin kuin vuodessakin kuukausia. Kaikkea kehitystä voi verrata vuoden kiertoon. Jos tämän kehitysvuoden jakaa neljään vuodenaikaan, niille voi antaa Anna Cecilian matkan suhteen seuraavia merkityksiä:
 
Kevät - antaa uuden tulla vastaan ulkoapäin ja olla sille avoin.
Kesä - antaa itsensä inspiroitua, omaksua jotain uudesta.
Syksy - oppia tuntemaan tätä uutta ja ottaa sitä käyttöönsä
Talvi - vapauttaa vanha ja tulla jälleen uudeksi
 
Näin saa tilaa taas seuraavalla muuntumisella ja uudistumiselle. Jokainen olento voi seurata tätä kiertoa, ja myös kuukaudet jakaantuvat neljään osaan, viikkoihin. Niiden mukaan voi kulkea saman nelivaiheisen kehitystien pienemmin askelin. Ja jokaisella kuukaudella on omat teemansa, "mutta sitä minun ei pidä sinulle kertoa," lisää Ellenlang, "sillä ihmiset tietävät sen jo itse, ja sitä paitsi et sitä nyt ymmärtäisikään."
 
Mutta nyt tulee mielenkiintoista! Jokainen viikko on itsessään täydellinen. Mutta se ei ole sillä tavoin suljettu kuin vuosi ja sen kaksitoista kuukautta. Viikko on kuin pyörivä pyörä, jossa on seitsemän puolaa, aina toistuen, aina itsensä täydentäen. Ihmiselämän seitsenrytmi antaa hänelle mahdollisuuden maallisen elämänsä mielekkääseen päättämiseen. Myös kuolemasta seuraavaan elämään ihminen kehittyy seitsenrytmin puitteissa.
 
Lisäksi viisi, joka on ihmisen luku ja joka antaa yhdessä seitsemän kanssa kaksitoista, on myös kehityksen luku. Sen lisäksi tulee päivän ja yön kaksoisrytmi: kaikki on jaettavissa kahteen vastakkaiseen puoleen, aamu ja ilta, talvi ja kesä...
 
Ja tämän maailman suuri salaisuus on, että kolme on olemassa vain kun on kaksi. Näethän, vastakohdat, kaksinaisuus, jännittävät maailman avoimeksi, ja niiden välille syntyy kolmas, liikkuvainen välitila. Nyt siis tämän matkan käännekohdassa (keskipisteessä), jossa muodostuu alun ja lopun välinen vastakkaisuus, syntyy tämä välitila, jotain uutta. "Voisi sanoa, että sinussa syntyy nyt jotain uutta. Voit sanoa itsellesi: tähän saakka minä muutuin, mutta nyt minä muutan itseäni."
 
Voit tukea tätä hetkeä pyrkimällä tiedostamaan, mitä sellaista sinussa nyt muotoutuu, mikä ei aikaisemmin ollut läsnä. Silloin pystyt paremmin hyödyntämään matkan seuraavan vaiheen. Katso siis ympärillesi. Hengitä järkevästi ja tietoisesti, koe itsesi ympärilläsi olevassa tilassa ja huomioi ennen kaikkea sisäisiä liikkeitäsi.
 
Suuntaudu sille mitä on allasi, takanasi ja edessäsi, oikealla ja vasemmalla puolellasi. Katso sitten itseesi ja huomaat: tämä on tuttua, tätä olen ollut jo kauemmin. Mutta tuo on uutta, se tuntuu kevyeltä, elävältä, mukavalta ja saa minut iloiseksi. Eikä sinun tarvitse sen jälkeen tehdä muuta kuin tiedostaa mikä on uutta - loppu selviää sitten itsestään, mutta sitäkin intensiivisemmin.
 
Minä puhun sen luonnon äänellä, joka sinua ympäröi. Luontoon sisältyy kosmoksen viisaus. Sen lisäksi minä olen, kuten tiedät, olento joka elää veden ja ilman välillä, liikkeen syntykohdassa. Siksi minulle virtaa kahden elementin viisaus. Vesi kertoo minulle muuttumisesta, ilma kertoo minulle irti päästämisestä. Ja luonnollisesti täytyy minun käyttää hyväkseni sinun ajatuksiasi, joita sinulla nyt on käytettävissäsi. Jos sinulla olisi viisaampia ajatuksia, voisit oppia minulta vielä paljon enemmän.
 
Mutta katso, se on näin: Juuri nyt olet oppinut minulta kaiken mitä voit, seuraavaksi sinun täytyy oppia joltakin muulta, ja näiden kahden avulla voit jälleen kolmanneksi oppia ajattelemaan uusia ajatuksia. Silloin voin opettaa sinua taas uudelleen.
 
 
 
- Anna Cecilia Grünn: Ellenlang - Meine Reise mit den Naturgeistern durch Deutschland. Flensburger Hefte Verlag. Mukailtu suomennos Matti.
 
 
KUUKAUSIHARJOITUKSET
 
 
Eläytymällä luonnonhenkien tapaan nähdä aikaa me pystymme siirtämään omia sisäisiä rajapyykkejämme hiemaan toisiin kohtiin: ja näkemään uusia asioita. Joskus uusi on hyvin lähellä. Näet cumulus-pilven muuntumisen kun hieman hidastat omaa havaintotapaasi. Alat nähdä elämän aivan uutena, kun alat kokea vuosien, kuukausien tai viikkojen ajallisen rakenteen. Liitetäänkin tähän vielä kuukausien hyveet, jotka esoteerisen koulutuksen mukaan alkavatkin juuri huhtikuusta - eli pääsiäisestä.
 

HUHTIKUU:  Kunnioitus - muuttuu uhrivoimaksi

TOUKOKUU:  Tasapaino - muuttuu edistykseksi

KESÄKUU:  Kestävyys - muuttuu uskollisuudeksi

HEINÄKUU:  Epäitsekkyys - muuttuu puhdistumiseksi

ELOKUU:  Myötätunto - muuttuu vapaudeksi

SYYSKUU:  Kohteliaisuus - muuttuu sydämen tahdikkuudeksi

LOKAKUU:  Tyytyväisyys - muuttuu rauhallisuudeksi

MARRASKUU:  Kärsivällisyys - muuttuu näkemykseksi

JOULUKUU:  Puheen ja ajattelun hallinta - muuttuu totuuden tuntemiseksi

TAMMIKUU:  Rohkeus - muuttuu vapauttavaksi voimaksi

HELMIKUU:  Oikea vaikeneminen - muuttuu meditaatiovoimaksi

MAALISKUU:  Jalomielisyys - muuttuu rakkaudeksi